Gran dödad av granbarkborre. Foto: Yaman Albolbol/Skogsstyrelsen

Östergötlands skogar hårt drabbade av granbarkborre

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborre har under 2019 orsakat skador på närmare sju miljoner kubikmeter skog i södra och mellersta Sverige. Det förlorade värdet uppskattas till flera miljarder kronor. Problematiken har dessutom spridit sig norrut.

Östergötland hör till de län där angreppen ökat mest från 2018 till i år: Här skadades 276 000 kubikmeter i fjol och 1 054 000 kubikmeter i år. Det här visar en kartläggning som Skogsstyrelsen gjort tillsammans med Södra Skogsägarna.

”Allvarligt hot mot svenskt skogsbruk”

– Det här visar att situationen är fortsatt bekymmersam och ett allvarligt hot mot svenskt skogsbruk. Det görs en hel del redan men vi behöver växla upp det arbetet, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist, i ett pressmeddelande.

Resultaten har vägts samman och bedömningen gemensamt med skogsbolagen är att nästan sju miljoner kubikmeter skog förstörts av granbarkborren.

Omräknade siffror

Länssiffrorna för 2018 har räknats om enligt den utvecklade metod som använts 2019 för att siffrorna ska bli jämförbara. Det gör att de avviker från tidigare siffror som presenterats för 2018.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.