I år fördubblas filmstödet för Film i Öst. Foto: TT

Fördubblat filmstöd för unga filmskapare i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Fram till den första maj har filmskapare i Östergötland chansen att söka regionalt filmstöd. Det är dokumentärer och kortfilmer som kan få stöd.

Filmstödet delas ut två gånger per år och har sedan förra året fördubblats till 400 000 kronor. Antalet personer som får bidrag varierar, men som mest delas 50 000 kronor ut till en specifik produktion.

– Det slutar förhoppningsvis i en färdig produktion, men för 50 000 gör du ingen film, men ibland är syftet att det ska bli ett manus eller att det hjälper att toppfinansiera en nästan färdig film, säger Boel Zetterman, filmutvecklare, Film i Öst.

Omkring 20-30 personer brukar söka vid varje ansökningsomgång.

– Med hjälp av film kan vi reflektera över våra liv, spegla våra mänskliga tillkortakommanden. Man blir berörd av en film och varför inte börja i Östergötland. Det kan inte bara komma film från storstäderna och det är en demokratisk fråga att alla får möjlighet att uttrycka sig, säger Boel Zetterman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.