– Vårt beslut visar också vikten av att ta faktiskt ansvar för de vetenskapliga publikationer som man sätter sitt namn på, säger Ulf Nilsson. Foto: SVT och TT/Claudio Bresciani

Före detta LiU-forskares sista fuskartikel dras nu tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

De båda forskarna får nu skarp kritik av Linköpings universitet för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata.

Styrelsen för tekniska fakulteten på Linköpings universitet begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Det här är ett kompletterande beslut med anledning av en större utredning rörande oredlighet, som ledde till att fakultetsstyrelsen i december ifjol kritiserade en av de tidigare LiU-forskarna för vetenskaplig oredlighet i tre fall.

Linköping

Felaktiga forskningsresultat

– Det har varit en omfattande utredning av det som populärt kallas forskningsfusk, men som mer formellt benämns oredlighet i forskning, det vill säga handlingar som leder till förvrängda eller påhittade forskningsresultat eller ger missvisande information om vem som utfört forskningen, säger dekanen för tekniska fakulteten Ulf Nilsson, som lett utredningen.

Efter det tidigare beslutet att dra tillbaka tre vetenskapliga artiklar, skickade ytterligare en vetenskaplig artikel för prövning till Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp. Nyligen kom deras utlåtande och pekar på flera felaktigheter i artikelns figurer, som anses ha haft avgörande betydelse för studiens slutsatser.

Försvunna data

Forskarna har inte heller kunnat visa originaldata, utan hävdat att dessa försvunnit vid en datorstöld.

– I det läget borde forskare själva dragit tillbaks artikeln, betonar expertgruppen och anser sammantaget att de båda forskarna gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning.

På den linjen gick även tekniska fakultetsstyrelsen vid sitt sammanträde 19 september.

Är LiU särskilt utsatt?

– Jag tror inte det är vanligare här. Vi har få fall totalt sett, något per år och de flesta har inte lett till ett fällande. Vår första fällning var 2013. Innan dess var det väldigt sällsynt.

Fler anmälningar de senaste åren

– Medvetenheten har ökat och det tror jag bidrar till fler anmälningar. Sedan har också benägenheten att anmäla ökat. Både när det det finns eld, men även falska anmälningar som är något annat. Där ligger det något annat bakom anledningen till anmälan.

Tidigare lektor och gästforskare

En av de två forskarna är en tidigare anställd på Linköpings universitet, vars anställningen som lektor avslutades 2015. Anknytningen till LiU som gästforskare avslutades 2017.

Fakultetsstyrelsen har även utrett forskarna för andra avsteg från god forskningssed.

  • Den tidigare anställda forskaren kritiseras även för felaktig användning av titel och organisatorisk tillhörighet. I flera sammanhang har han presenterat sig på ett sätt som kunnat tolkas som att han är professor vid Linköpings universitet – något han aldrig varit.
  • Forskaren har också haft en nyckelroll i ett flertal egeninitierade organisationer, institut och förlag. Genom halvsanningar och ibland rena falsarier har forskarens position och aktiviteter överdrivits.
  • Utredningen har också kunnat visa att forskaren i rollen som konferensorganisatör i sin marknadsföring använt såväl logotyper från välrenommerade organisationer som samarbeten med etablerade forskare som lockbete – utan deras godkännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet