Före detta överförmyndaren i Mjölby åtalad för grovt tjänstefel

Publicerad

Den före detta överförmyndaren i Mjölby kommun åtalas vid Linköpings tingsrätt på tio punkter avseende grovt tjänstefel. Mannen var överförmyndare i kommunen mellan maj 2010 och december 2014. Han polisanmäldes 2016.

Åklagaren menar att mannen både genom handlingar och att ha avstått från handlingar ”åsidosatt vad som gäller för uppgiften i sin myndighetsutövning”.

Enligt åtalet har han haft bristande tillsyn och inte agerat vid missförhållanden. Det ska bland annat handla om årsräkningar och egendomsförteckningar som inte lämnats in. Vidare ska det ha tagits beslut i strid mot gåvoförbudet. Bristande dokumentation och jäv nämns också bland åtalspunkterna.

Mjölby

Han ska också ha överskridit sina befogenheter då han upprättat beslut som saknar stöd i lagen eller i ställföreträdarens ställe, genom att till exempel ta beslut om öppnande av bankfack.

Den åtalade mannen förnekar brott.

– Enligt min uppfattning har jag hela tiden försökt att ha huvudmännens bästa för ögonen, sa han till SVT Nyheter Öst 2016.

Överförmyndare

Kommunalt vald förtroendeman med uppgift att utöva kontroll av förmyndares, förvaltares och god mans förvaltning. I vissa kommuner fullgörs överförmyndarens uppgifter av en överförmyndarnämnd. Överförmyndare (liksom ledamot i överförmyndarnämnd) väljs av kommunfullmäktige. Överförmyndare (liksom ledamot i överförmyndarnämnd) står under länsstyrelsens tillsyn.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet