Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Före detta toppolitiker i Motala häktad

Uppdaterad
Publicerad

Det var under torsdagen förra veckan som det moderata kommunalrådet Kåre Friberg (M) greps av polisen, på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning och fem våldtäkter. Idag häktades han av Linköpings tingsrätt.

Under måndagen hölls häktningsförhandlingen i Linköpings tingrätt med start klockan 11.

En märkbart tagen Kåre Friberg fick samtliga misstankepunkter upplästa av chefsåklagare Eva Nemec Nordh. Det gällde bland annat flera våldtäkter som ska ha begåtts mot målsäganden under flera års tid, både i Sverige och utomlands. Den grova kvinnofridskränkningen utgörs av misshandel vid två tillfällen, samt flera olaga hot och ofredanden.

Fribergs försvarsadvokat Morgan Gerdin svarade att hans klient nekar till alla anklagelser.

”Vi är inte framme vid ett åtal”

Förhandlingen fortsatte sedan i nästan två timmar bakom lyckta dörrar. Vid klockan 12.55 meddelade domstolen att Kåre Friberg häktas på sannolika skäl misstänkt för brotten och att åtal ska vara väckt senast 25 november.

– Vi är inte framme vid ett åtal. Jag vill poängtera att vi bedriver den här utredningen öppet och objektivt. Skulle det framkomma uppgifter som gör att utredningen tar en annan riktning, då får frihetsberövandet hävas, säger Eva Nemec Nordh.

Häktningen kommer att överklagas.

– Både min klient och jag är av uppfattningen att den här bedömningen som tingsrätten gör är felaktig, säger försvarsadvokat Morgan Gerdin.

Hör åklagaren och försvarsadvokaten kommentera häktningen i videklippet här ovanför.

Åklagare Eva Nemec Nordh vid häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt. Foto: SVT

Fick lämna alla uppdrag

Efter att han anhållits på torsdagskvällen meddelade Moderaterna i Östergötland under fredagen att Kåre Friberg inte längre får representera partiet. Kenneth Söderman (L), förste vice ordförande i Motalas kommunstyrelse, tog då också över ordförandeklubban i kommunstyrelse.

Efter förhör med före detta kommunalrådet begärde åklagare Eva Nemec Nordh under helgen honom häktad med restriktioner. Detta eftersom åklagaren anser att Friberg på fri fot kan försvåra det fortsatta utredningsarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunalråd i Motala dömd

Mer i ämnet