Tiggarpjäsens förebild frös ihjäl

En av de tiggare som varit förebild för pjäsen Bröllopsresan på Östgötateatern har frusit ihjäl.

Mannen var en av de EU-migranter som bidragit till pjäsen på Östgötateatern. I onsdags nåddes pjäsens manusförfattare och regissör Ylva Julén, av beskedet att mannen hade hittats ihjälfrusen i Tyskland.

– Det är det här som man har befarat och väntat på skulle ske, säger hon. Han är en av de som varit mest utsatt. När han bodde i Linköping sov han på kartong och madrass med ett barntäcke över sig.

Enligt Ylva Julén sätter det här fokus på den brutala verklighet som tiggarna lever i.

– Det är på liv och död, det här är ingen teoretisk fråga, säger hon.

Ensemblen har i arbetet med pjäsen följt en grupp tiggare som har bidragit med sina berättelser. Mannen var en av de som ensemblen träffade på ett soppkök i Linköping.

Vid nypremiären i Linköping i fredags av Bröllopsresan hedrades mannens minne och hans bidrag till föreställningen. Minnestavlor har också satts upp runt om i teaterhuset.

– Hans själ och ande finns i hela föresällningen, han var ett socialt nav, han bidrog som entertainer, han sjöng och spelade och hade en stor sångbegåvning, säger Ylva Julén.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer