I klippet berättar Lena Hultman hur det är att jobba i motvind och vad de ensamkommande flyktingarna betytt för Ydre. Foto: Ulf Persson/SVT

Föreningen om gymnasielagen: ”Absurt, både av ekonomiska och humanitära skäl”

Uppdaterad
Publicerad

Lena Hultman är ordförande i föreningen Kvar i Ydre, som engagerat sig i det 30-tal ungdomar som kom till Ydre i den stora flyktingvågen 2015. Nu finns ett 10-tal kvar och föreningen kämpar för att minska kraven i gymnasielagen.

Det handlar om kritiken mot kravet att efter avslutade gymnasiestudier ha sex månader på sig att hitta ett fast jobb (eller anställning i minst två år) för att få stanna.

– Jag läser varje dag desperata vädjande om jobb från hela vårt land från färdigutbildade kockar, bilmekaniker, plåtslagare, som söker tillsvidareanställning. Ibland har de bara några veckor kvar innan deras tillfälliga uppehållstillstånd går ut. Det är ett vanvettigt slöseri med både mänskliga och ekonomiska resurser, menar Lena Hultman.

Ydre

Hade det varit bättre att säga nej från början, nu har man kanske gett människor falska förhoppningar istället?

– Det var en väldigt ryckig migrationspolitik. Det är förståligt för det kom som en överraskning för hela Västeuropa att flyktingvågen var så stor. Det hade varit bättre att ha en mer generös migrationspolitik i det mer akuta skedet och sen satt stopp och hanterat det. Nu blev det lite halvvägs, resonerar Hultman.

Förslaget: Från 6 till 12 månader

Regeringen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna har lagt fram förslag på lättnader i gymnasielagen. Bland annat ska tidsfristen för att hitta fast jobb öka från sex månader till ett år och en yrkesintroduktionsanställning kan även vara grund för att få stanna. Förslaget är att ändringarna ska träda i kraft i juli, men som det ser ut nu är en klar majoritet i riksdagen emot förslaget. Så här sa t.ex. Liberalerna till SVT i februari:

– Att hela tiden komma med tillfälliga lösningar och undantag för vissa grupper det är inte att bedriva en hållbar och långsiktig migrationspolitik, säger Fredrik Malm (L) talesperson i migrationsfrågor.

I klippet berättar Lena Hultman hur det är att jobba i motvind och vad de ensamkommande betytt för Ydre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet