Företagen har svårt att hitta rätt arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad
Vartannat företag i Sörmland och Östergötland har idag svårt att anställa. Brist på arbetslivserfarenhet och yrkeserfarenhet är de vanligaste orsakerna.

Det visar en rekryteringsenkät som Svenskt Näringsliv presenterar idag. 

– Problemen med att anställa bidrar till fortsatt hög arbetslöshet och försvårar företagens tillväxt, säger Sofie Elmström, regionchef Svenskt Näringsliv.

Företag inom byggsektorn, industrin, IT- och telekom samt vårdsektorn har haft särskilt svårt att hitta behörig arbetskraft.

I Östergötland uppger nästan 68 procent av företagen i enkäten att det är svårt att hitta personal med rätt yrkeskompetens. Idag misslyckas en femtedel av rekryteringarna misslyckas, trots den höga arbetslösheten.

– Det här är inte acceptabelt, politikerna behöver sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Då kan fler få den erfarenhet som söks, säger Sofie Elmström. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer