Bild på Genuin omsorgs hemsida

Företaget om kritiken: ”Vi är pressade”

Uppdaterad
Publicerad

Det privata hemtjänstföretaget Genuin omsorg i Norrköping har polisanmälts av kommunen och avtalet sades upp med omedelbar verkan.

Maria Chabo, verksamhetschef för företaget, svarar via mejl och ger sin bild av det inträffade.

– Vi är för tillfället väldigt pressade eftersom det blivit mycket att göra med att ställa om och säkra personalens framtid. Det handlar om 40 personer som nu behöver söka nytt jobb och många brukare kommer behöva möta nya människor för att få hjälp, skriver Maria Chabo.

Norrköpings kommun har genomfört en utredning av företaget, då det fanns misstankar om att insatser för hemtjänsttagare uteblivit.

Enligt kommunens granskning har företaget systematiskt manipulerat underlag för utbetalningar och har på så vis fått betydande belopp på felaktig grund. Företaget ska också enligt kommunen ha korrigerat sin tidsrapportering.

”Kommit som en överraskning”

Beskedet om uppsägning kom som en överraskning, enligt Maria Chabo.

– För oss har detta kommit som en överraskning. Vi har utfört insatser utanför kunds bostad i form av bland annat inköp, apoteksärenden,
ledsagningar. Tidsjusteringar har gjorts när instämplingen inte kunnat ske hemma hos kunden i dennes bostad.

Företaget har nu krävt ett möte med kommunen.

– Vi har endast fått tre kundunderlag, som vi bemött den 14 februari. Mer än detta underlag har vi inte fått bemöta, skriver Maria Chabo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer