Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
skådespelaren Eva Carlsson och musikern Marcho Marcev gör tillsammans ”Älskade Anja” som bygger på brevväxlingen mellan en nioårig flicka och hennes mamma.

Förintelsens minnesdag ”Vi får bara inte glömma”

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Det var den dagen som fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. På flera håll i Östergötland och på Gotland uppmärksammas dagen.

Klockan 18:30 hålls en ljusmanifestation i Åtvidaberg, vid gamla torget.  I samband med detta håller kulturskolan och Åtvidabergs musikkår en konsert i mässens aula.

”Jag blir lika gripen varje gång”

I Mjölby och Kisa spelar teater Pelikanen föreställningen ”Älskade Anja”, till minnet av förintelsens offer klockan 18 på Ostkupan. Pjäsen bygger på autentiska brev från boken med samma namn.

Breven är skrivna av Anja och Erna, Anjas mamma, som blev kvar i Tyskland och så småningom fördes till Auschwitz, där hon och hennes make gasades ihjäl. Dottern Anja, kom till Norrköping 1939 med en flyktingtransport.

– Pjäsen bygger på autentiska brev mellan en nioåriga flicka och hennes mamma, säger skådespelerskan Eva Carlsson som tillsammans med musikern Marcho Marcev framför berättelsen.

Ett utdrag från ett av breven som mamma Erna skickade till sin dotter:

”Framför mig ligger ditt kära brev från den 8 augusti, som gjorde mig mycket glad. Jag kom att tänka på att du inte får någon present till födelsedagen. Därför skickar jag en liten kanin. Man måste klippa ut den försiktigt och sy ihop den och stoppa upp den, helst med vadd. Om du stoppar in en bit kartong innan du syr ihop det gröna tyget så blir det stadigt och fint. Jag hoppas att du tycker det är roligt att sätta ihop allt. Du är ju så stor med dina 11 år. Många gratulationer och 11 000 kyssar. Brevet kommer inte fram till din födelsedag, därför gratulerar jag dig många gånger och kysser dig minst en halvtimme, bara dig!”

Hör mer om ”Älskade Anja” i klippet ovan.

På Gotland hålls föreläsningar, boksamtal och föredrag i Almedalsbiblioteket under måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer