Det var två Hercules som flög in över Tofta skjutfält och fällde sammanlagt 32 kollin á 500kg st. Foto: Therese Fagerstedt

Förnödenheter släpptes med fallskärm

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagens militärövningar av Aurora 17 på Gotland släpptes förnödenheter med fallskärm över Tofta skjutfält.

– Om man är på en ö och båtförbindelserna påverkas av olika skäl, då kan man ta in luftburna förnödenheter, säger Therese Fagerstedt, kommunikatör hos Försvarsmakten.

Det var två flygplan av modellen Hercules som släppte sammanlagt 32 kollin som vart och ett vägde 500 kilo över skjutfältet under torsdagseftermiddagen. Det var ett scenario som visade på något som skulle kunna bli aktuellt om flyg- och landningsplatser eller båtförbindelser inte längre fungerar.

Aurora 17

– Dels kan det handla om platser dit tyngre transporter inte kan ta sig. Det kan också vara att det är för farligt att landa, eller där det inte finns landningsbanor. Då kan man göra en luftburen försörjningstransport.

Foto: Therese Fagerstedt

Trots att fallskärmen inte var bemannad så kunde flygplansbesättningen noggrant beräkna var kollit skulle landa, berättar Therese Fagerstedt.

–Man tittar ju på väder och vind innan och gör en beräkning och får fram en liten radie. De brukar vara ganska exakta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet