Förra jaktåret sköts 15 000 vildsvin i Östergötland. Foto: TT

Förra jaktåret sköts 15 000 vildsvin – högsta siffran hittills

Publicerad

Förra jaktåret sköts 15 000 vildsvin i Östergötland. Det är den högsta siffran som hittills har noterats. Men nu räknar Jägareförbundet med att stammen minskar igen.

Jaktåret räknas från den första juli till den sista juni varje år.

– Man kan säga att vildsvinsstammen har etablerat sig över hela Östergötland under de senaste åren. Jakten har ökat för att vildsvinstammen måste ner med tanke på skador på lantbruk, säger Leif Thomsen, länskommunikatör på Jägareförbundet.

Under de senaste fem åren har antalet fällda vildsvin ökat med drygt 7 000 vildsvin i Östergötland och Jägareförbundet menar att man har kontroll över vildsvinen.

– Vi har definitivt fokus på den. De senaste åren har visat att jaktsidan har fungerat bra. Fortsätter vi hålla fokus så kommer det inte bli några bekymmer.

Vildsvin i tätbebyggda områden

De senaste åren har länsstyrelsen uppmärksammat att vildsvin har börjat röra sig närmare tätbebyggda områden, till exempel vid rondeller och motionsanläggningar.

– Är det mindre områden, speciellt om det är en dyrbar gröda som inte är i så stort område, kan man sätta upp elstängsel. Men det fungerar inte på större områden, utan då är det jakt som gäller. Man kanske kan hjälpa till och göra i ordning skjutgator och ha flyttbara jakttorn till exempel, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer