Hör självkritiska kommunikationsdirektören Sten Eriksson på Försäkringskassan – om att var tionde utredning har allvarliga brister. Foto: SVT

Försäkringskassan självkritisk: ”Det här är illa”

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans ledning är självkritisk efter rapporten som visar att det finns brister i hälften av besluten kring sjukpenning och aktivitetsersättning.

– Vi delar den bilden och det är illa, säger kommunikationsdirektören Sten Eriksson.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har granskat 455 ärenden där personer har nekats sjukpenning eller aktivitetsersättning. Inspektionen hittade brister i hälften av utredningarna. I 11 procent av ärendena var bristerna så stora att beslutsunderlaget blev otillräckligt.

– Vi har egna uppföljningar som bekräftar den här bilden. Vi är inte tillräckligt bra på att utreda ärenden i tillräckligt hög utsträckning, säger Sten Eriksson, kommunikationsdirektör på Försäkringskassan.

Granskning: Ett riktigt jobb

”Vi jobbar med att förbättra det här”

ISF konstaterar också att Försäkringskassan inte tillräckligt tydligt förklarar sina beslut för dem det gäller.

– Därmed har inte människor möjlighet att tillvarata sina rättigheter. Det är också något vi jobbar med. Vi förbättrar utbildningarna. Vi uppdaterar våra styrdokument till handläggarna. Vi ser över våra brev för att göra dem tydligare, säger Sten Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet