Foto: SVT

Försäljningen av mejeriet i Boxholm granskas av Konkurrensverket

Uppdaterad
Publicerad

När Boxholms kommun köpte mejeriet på orten, efter att Arla lagt ner den, skrevs en paragraf i köpekontraktet som kommunen vill ha ogiltigförklarad. Nu har ärendet hamnat hos Konkurrensverket.

I köpekontraktet som upprättades mellan Boxholms kommun och Arla Foods förra året, finns en paragraf som kommunen nu vill ha ogiltigförklarad. Den handlar om att kommunen garanterar att någon osttillverkning i mejeriet inte får bedrivas under de närmaste fem åren. Men den skrivningen vill kommunen ha bort och har nu anmält Arla Foods till Konkurrensverket för konkurrensbegränsning

– Vi har fått in en anmälan och beslutat att öppna ett ärende och starta en förstudie för att se om anmälan motiverar att ärendet får prioritet,  säger handläggaren på Konkurrensverket, Alexander Albrecht.

Kommunen har nu, som SVT Nyheter Öst, berättade tidigare i veckan, sålt mejeriet och köparen har för avsikt att fortsätta osttillverkning i fabriken. Men det är inte bara kommunen som lämnat in anmälningar till Konkurrensverket.

– Vi har också fått in anmälningar från privatpersoner och anmälningarna är nu så många att det motiverar en förstudie. Det arbetet tar någonstans mellan en till tre månader att genomföra, säger handläggaren på Konkurrensverket, Alexander Albrecht.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet