Försäljningen av stulen Carl Larsson-målning stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Den danska auktionsfirman hade planerat att sälja Carl Larssons tavla ”Karin skalar äpplen” under tisdagen, men efter att bland annat SVT uppmärksammat den tilltänkta försäljningen beslutade de sig för att dra tillbaka den.

På Norrköpings museum, som ser sig som den moraliskt rättmätiga ägaren till tavlan eftersom den stals från museet i slutet på 80-talet, gläds man över att försäljningen inte blir av.

Chefen för Norrköpings konstmuseum Helena Persson säger bland annat till SVT Nyheter Öst ”att det känns bra att den inte gått ut till försäljning utan proveniens och utan att en presumtiv köpare köper ett verk som faktiskt har stulits från ett konstmuseum”.

Se hela intervjun i videoklippet ovan.

Stölden av Carl Larssons målning är preskriberad och Helena Persson på Norrköpings konstmuseum tvivlar inte på att den nuvarande ägaren köpt tavlan i god tro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.