Foto: TT Bild/montage

Forskaren: ”Putin kan i rent vredesmod angripa Gotland”

Publicerad

I ett inlägg på Göteborgspostens hemsida skriver öststatsforskaren Stefan Hedlund att en invasion från öst kan komma i framtiden och att ett starkt försvar borde prioriteras.

Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet, skriver i ett debattinlägg på Göteborgspostens hemsida att den svenska säkerhetspolitiken nu börjar sikta in sig på frågor som han menar borde ha varit i fokus tidigare.

Framförallt lyfter Stefan Hedlund upp problematiken kring det faktum att Sverige, som han ser det, saknar ett bra försvar.

”Hangarfartyget Gotland”

Gotland omnämns i debattinlägget som ett gott exempel för hur demilitariseringen har påverkat landet. Enligt Stefan Hedlund kallades ön förr för ”hangarfartyget Gotland” medan det nu inte finns någon militär verksamhet kvar. Vidare menar han att landet skulle stå inför ytterligare ett problem om värnpliken återinfördes då det inte finns några platser kvar att inkvartera militärerna.

Gotland – en strategisk plats

Östersjön är enligt Stefan Hedlund en gråzon i dagsläget då Sverige inte vill gå med i Nato. Det i kombination med att landet inte har något försvar menar han vidare skulle kunna leda till krig. Ett krig där Gotland sannolikt skulle ha en viktig roll då ön är en strategisk plats i Östersjön. Han nämner bland annat att ifall Ryssland skulle ta kontroll över Gotland och placera robotförband på ön skulle det, tillsammans med de robotförband som landet redan har i Kaliningrad, resultera i ryskt styre över Östersjön.

Politik är en viktig del

Stefan Hedlund avslutar sitt inlägg med att peka på att ett lågmäld politiskt arbete är att föredra. Något annat skulle kunna vara provocerande menar han.

 ”Det absolut sämsta måste vara den linje som förknippats med Carl Bildt (M) och Margot Wallström (S), ett högljutt politiskt orerande och fördömande, kopplat till en total avsaknad av egen militär förmåga. Det kan faktiskt drivas till en punkt där Putin i rent vredesmod beordrar ett angrepp mot Gotland, för att få tyst på svenskarna..”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.