Foto: SVT/Jeppe Gustafsson.

Forskare bakom uppmärksammad Brå-studie frias

Uppdaterad
Publicerad

Forskarna bakom den mycket uppmärksammade Brå-studien frias från att ha brutit mot god forskningssed enligt reglerna i högskoleförordningen. Det meddelar Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Nu har kommittén för hantering av avvikelser från god forskningssed kommit fram till att forskarna ska frias från att ha brutit mot högskoleförordningen.

– Den huvudansvariga forskaren anses ha genomfört studien utanför sin anställning och kommitténs bedömning har varit att regelverket för god forskningssed inte gäller vid forskning utanför universitetsanställningen, säger professor Ulf Nilsson som var ordförande vid kommitténs beslutande möte i pressmeddelandet.

Förvånad över beslut

Stefan Holgersson är ansvarig för studien och han är kritisk till hur ärendet hanterats. I ett längre mejlsvar till SVT Nyheter Öst beskriver han hur han är förvånad över både Liu:s och granskningsgruppens hantering av ärendet.

– Jag är förvånad över att LiU inte har avbrutit granskningen av mig på samma sätt som de gjorde med Ossian (Grahn, en av medförfattarna till rapporten reds. anm) när de kom fram till att jag utfört forskningen utanför min anställning vid LiU och därmed inte omfattas av det regelverk som de åberopat för sin granskning, skriver Stefan Holgersson till SVT Nyheter Öst.

I mejlet skriver han dessutom att han framöver inte kommer publicera forskningsrapporter som är ”politiskt känslig” vid Linköpings univeristet.

– Jag har lärt mig att jag aldrig mer ska publicera någon forskningsrapport på LiU som är politisk känslig och går emot den politiska uppfattning som högre befattningshavare på LiU har, skriver Stefan Holgersson.

Stor uppmärksamhet

Det var i slutet av 2019 som forskare vid Linköpings universitet (Liu) släppte studien ”Går det att lita på Brå?: En studie om bias i myndighetsforskning”. I studien riktades stark kritik mot Brottsförebyggande rådet (Brå) för att vara otydliga kring hur granskningen av deras rapporter går till, något som forskarna menar kan leda till att beslutsfattare får felaktiga underlag.

I rapporten uppgav dessutom vissa intervjupersoner att ledningen för Brå utsatt dem ”utsatt dem för påtryckningar för att ändra rön som av politiska, ideologiska eller andra skäl inte varit önskvärda”. Studien uppmärksammades stort och gav upphov till debatt – men mötes även av kritik.

En extern begäran om utlämnande av delar av forskningsmaterialet inkom till universitetet – men då framkom det att den huvudansvarige forskaren genomfört studien utanför Linköpings universitetets verksamhet och vid sidan av sin anställning vid Liu. Därför bedömdes inte materialet vara en allmän handling vid Liu.

Men på grund av det som framkom i utlämnandeärendet kring forskningens organisering och hantering av forskardata, inleddes enligt pressmeddelandet från Liu, en intern utredning kring andra eventuella avvikelser från god forskningssed enligt högskoleförordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.