Caroline Raymond är en av forskarna på expeditionen till Stora Karlsö. Foto: Stockholms universitet

Forskare på expedition till Gotland

Publicerad

Sillgrisslor, hussvalor och mygglarver är beståndsdelarna som forskare har undersökt för att förstå näringsinnehållet i Östersjön.

I veckan har forskningsfartyget R/V Electra af Askö befunnit sig utanför Stora Karlsö på Gotland under flera dagar. Där har kolonier av sillgrisslor följts länge av forskare, men den här gången var ärendet ett annat.

Där finns nämligen även stora kolonier av hussvalor och andra insektsätande fåglar, vars diet visat sig komma från havet i förvånande stor utsträckning. Forskarna tror att det är fjädermyggor som svalorna äter.

– Vår tanke var att de här sillgrisslorna sitter på sin hylla och tillför då näring till vattnet, säger Caroline Raymond, doktorand vid Stockholms universitet som deltagit i expeditionen.

Fynden visar inte det man trott

Därför ville man nu undersöka om detta bidrar till mängden fjädermygglarver i området. Men fynden hittills har inte visat det man trott.

– Vi var intresserade av att hitta mjuka segment som larverna trivs i, men det var lite hårt längs med kanten så man fick röra sig en bit ut för att hitta dem. Och då låg de på 60 meters djup, och där är det ganska lite syre. Så där fanns inga mygglarver alls som vi kunde se. Däremot i vegetationen på en meters djup fanns det många mygglarver, säger Caroline Raymond.

Kan ändra fokus

Mygglarverna är tåliga mot låg syrehalt, men efter veckans resultat kan det det hända att forskarna måste byta fokus.

– Vi måste fundera på om vi ska leta andra kopplingar nu. Vi kommer ta fler prover under sommaren för att se om andra mygglarver dykt upp men även fokusera på land, säger Caroline Raymond.

Projektet är en del av en strategisk Östersjösatsning som gjorts vid Stockholms universitet för att stödja insatser och initiativ som kan utveckla den marina verksamheten vid Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.