Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biologen och entomologen Kjell Antonsson går med håven på Omberg. Foto: Carl Larsson/SVT

Forskarens lycka efter fynden på Omberg: ”Det känns fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2021 genomfördes den hittills största inventeringen av ryggradslösa småkryp, eller evertebrater, på Omberg. Länsstyrelsen i Östergötland fann 2 300 arter varav tre var helt nya för Sverige och två nya för Norden.

– Det känns fantastiskt! 128 nya för Östergötland, säger entomologen Kjell Antonsson.

Det är han som gjort inventeringen, nästan helt på egen hand. Under sommaren hade han hjälp av en praktikant och för artbestämningen har han fått stöd av andra specialister.

Sverigerekord

– Jag hade hoppats på kanske 1 000 nya arter, men 2 300 är nytt rekord för Sverige för en undersökning på ett år. Det är en helt makalös siffra!

Att antalet blivit så stort beror också på att de i undersökningen även gått igenom flugor och dylikt, något som inte alltid görs.

– Omberg tillhör de verkliga klenoderna i Östergötlands natur ihop med Tåkern, Eknön och eklandskapet. Jag tycker inte Omberg har undersökts så mycket som det är värt och därför gjorde jag den här lite större inventeringen.

I videon ovan berättar Kjell Antonsson om det finaste fyndet och varför inventeringen är så viktig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ödeshög

Mer i ämnet
Mer Öst
Mer Nyheter