Foto: Niklas Luks/SVT

Förskola i lågor i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner på förskolan Smultronet på Sandbyhovsvägen i Norrköping.
– Elden är svårsläckt och delar av byggnaden har redan förstörts, säger Anders Finn, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det är en stark röklukt som ligger över norra delar av Norrköping på torsdagsmorgonen. Det var vid midnatt som räddningstjänsten fick ett larm om att en brand hade brutit ut vid förskolan Smultronet i Norrköping.

– Vi håller elden i schack och satsar på att försöka rädda sextio procent av byggnaden. Vi försöker ta nya tag med fler resurser under morgonen, säger Anders Finn.

Brandmän kämpade under torsdagsmorgonen med den svårsläckta branden. Foto: Niklas Luks/SVT

”Mycket kommer vara förstört”

Branden, som sprids uppe på vinden, härjar i omkring en fjärdedel av byggnaden. Det har brunnit med lågor i åtminstone ett av rummen.

– Även om vi lyckas begränsa elden kommer mycket att vara förstört. Vi kämpar på taket med ett byggmaterial som är svårsläckt. Det är hårt arbete med att såga i plåt för att komma in under materialet, säger Finn.

Enligt polisen är det är fortfarande oklart hur branden uppstod. Spårning med hund har gjorts efter eventuellt en eller flera gärningsmän.

– Vi vet inte hur branden har uppstått och har sökt efter spår som en första åtgärd, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral, till SVT Nyheter.

Förskolan började brinna av okänd anledning strax efter midnatt. Foto: Niklas Luks/SVT

Ingen person har skadats i branden. Totalt kämpar 13 brandmän med att få kontroll över elden.

– Vi vet inte när det kan vara släckt, vi hoppas på en prognos snart, säger Anders Finn.

Varnar för brandrök

På tordagsmorgonen varnar räddningstjänsten för att en del brandrök har bildats i området vid Sandbyhov och Haga. Allmänheten uppmanas att försöka undvika att andas in röken, och stänga dörrar och fönster samt ventiler.

Uppdaterad kl. 07.00

– Som det ser ut nu så har vi fortfarande ambitionerna att klara mer än hälften av byggnaden. Vi räknar med att släckningsarbetet fortsätter under morgonen och vi hoppas på att kunna lämna platsen runt lunchtid, säger Anders Finn, inre befäl vid räddningstjänsten.

Utreds som mordbrand

Polisen misstänker att branden är anlagd och har inlett en förundersökning om mordbrand.

– I informationbyte med räddningstjänsten så har vi gjort den bedömningen. Dock är ännu ingen gripen eller misstänkt för branden, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

När räddningstjänsten är färdiga med eftersläckningsarbetet kommer polisen att spärra av platsen för att deras tekniker ska kunna börja undersöka brandresterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer