Foto: svt

Bekämpa utsatthet och tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Att förhindra fattigdom och istället hitta egenförsörjning för tiggarna i sitt hemland, tycker Linköpings majoritetspolitiker är det viktigaste i regeringens åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige.

– Den viktigaste signalen för mig är att regeringen sagt att de slutit ett samarbetsavtal med Rumänien, säger Eva Lindh (S), kommunalråd Linköping med ansvar för välfärdsfrågorna.

Ja regeringens besked i dag togs emot positivt i Linköping.

Regeringen vill också göra det förbjudet att tjäna pengar på någon annas tiggande.

– Att de jobbar för att förhindra att fler känner sig tvingade att åka iväg till andra länder för att tigga, tycker jag var den viktigaste saken som regeringen presenterade idag, säger Eva Lindh. – Det vill säga att förhindra fattigdom och istället hitta egenförsörjning i sitt hemland, säger Eva Lindh.

Regeringen presenterade idag ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige.

Insatserna syftar till att bekämpa utsatthet och tiggeri, med det långsiktiga  målet att ingen ska behöva tigga i Sverige.

Det ska bli enklare att stoppa tillfälliga bosättningar och avhysa personer från privat mark, det vill säga tiggande EU-migranter eller vildcampare. Regeringen vill också göra det förbjudet att tjäna pengar på någon annas tiggande.

Regeringen tillsätter nu en utredare ska nu undersöka hur markägare lättare ska kunna få hjälp med åtgärder vid otillåtna bosättningar. Regeringen ska också utreda om det går att införa en lagstiftning liknande den som förbjuder koppleri.

– Det är i dag inte förbjudet att tjäna pengar på någon annans tiggande, där finns en lucka, sade justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff där han tillsammans med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade sina tankar om ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare.

Att förbjuda själva tiggandet ser Morgan Johansson inte som en lösning.

– Men det finns tre inslag vi inte kan acceptera: Om de människor som tigger utnyttjas och exploateras, om det växer upp hundratals spontana bosättningar på allmän, privat eller kommunal mark, och trakasserier och våld mot de människor som ber om pengar.

Åsa Regnér pekade på att ansvaret för de tiggande EU-medborgarna ytterst ligger hos ursprungsländerna, framför allt Rumänien. Därför samarbetar svenska regeringen med företrädare för den rumänska regeringen.

– Vi har skrivit under ett avtal som fokuserar på barns och kvinnors rättigheter och på välfärdsutveckling. Det vi gör nu är att sätta ihop en arbetsgrupp från de båda länderna som ska träffas efter sommaren. Efter det kommer vi komma ut med en väldigt konkret handlingsplan, sade Åsa Regnér.

Åtgärdspaketets tre reformområden

•Ökad samverkan inom EU, särskilt med Rumänien och Bulgarien.

•Tydligare regler i Sverige

•Nära samarbete med civilsamhällesorganisationer.

Åtgärdspaketet innehåller insatser för ökad samverkan inom EU och med Rumänien och Bulgarien, tydligare regler i Sverige och nära samarbete med civilsamhällesorganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.