Driftstekniker vid avsaltningsverket i Herrvik på Gotland. Avsaltningsverket är det första på ön, som ska avhjälpa vattenbristen. Foto: Malin Hoelstad / TT

Gotlands vatten kan bli dyrare på sommaren

Publicerad

Om vattenbristen fortsätter kan det införas en höjning av avgifterna för vatten- och avloppsverksamhet. Det säger nu Region Gotlands vattenchef.

Det kan bli en höjd vattentaxa för alla som har kommunalt vatten på Gotland. Det beror på att grundvattennivåerna på ön varit låga i flera år.

Tanken är att det ska fungera som ett verktyg för att minska vattenbristen under de mer kritiska perioderna. Ett alternativ är att vattnet blir dyrare på sommaren.

– En eventuell säsongstaxa skulle till exempel kunna innebära att vattnet blir dyrare under sommarhalvåret än vinterhalvåret – då vattenbristen är som värst, säger Region Gotlands vattenchef Susanne Bjergegaard Pettersson till Hela Gotland.

Gamla vattenmätare måste bytas ut

En förutsättning är dock att regionens gamla vattenmätare byts ut helt, något som påbörjats och kommer att dröja mellan fem och sju år. Men om vattensituationen förvärras kan processen påskyndas.

– Om det kommer ett beslut från politiskt håll att byta ut alla vattenmätare snabbare skulle taxan kunna införas redan om ett par år, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Regionrådet Meit Fohlin (S) säger till SVT Nyheter Öst att det i dag inte finns något skarpt politiskt förslag i frågan, men att det är något som man tittar närmare på.

VA-avgifterna på Gotland

  • Region Gotlands vatten- och avloppsverksamhet finansieras inte med skattepengar.
  • VA-avgiften som abonnenterna betalar ska täcka kostnaderna för Region Gotlands vattenförsörjning och avloppshantering.
  • VA-avgiften består av två delar – anläggningsavgift och brukningsavgift.

Källa: Region Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.