Arkivbild. Foto: Morten Holm / Scanpix

Försökte stjäla fem båtar – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig man och en 22-årig man från Litauen dömdes under tisdagen av Norrköpings tingsrätt för grov stöld. De båda försökte i april i år stjäla fem båtar i Gryts skärgård. Den ene av dem greps utan skor i vassen när han försökte fly över en kanal till fastlandet.

Båda döms till ett år och fyra månaders fängelse och rätten anser att brotten ska bedömas som grova då de planerats väl. I den båt som användes för flykten hittades en bränsledunk samt rep och simfötter.

Förutom flyktbåten hittades fyra båtar och på alla hade tjuvarna börjat demontera motorerna. Värdet av stöldgodset har beräknats till cirka 1,6 miljoner kronor.

Falska skyltar och koordinater

Duon färdades i en falskskyltad skåpbil i vilken polisen hittade en post-it-lapp med koordinater, varav en var den plats där den ene greps. Fordonet såg enligt en polis också ut att vara iordningställt för att transportera båtmotorer.

Bidragande till att de båda greps var att larmet utlöstes på en båt och ägaren via GPS kunde följa dess rörelser. Ingen av de dömda har erkänt gärningarna, men tingsrätten bedömer deras berättelser som efterhandskonstruktioner.

22-åringen har tidigare domar i Litauen. 35-åringen förekommer däremot inte tidigare i belastningsregister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet