Vaccinationsteamet som vaccinerar på äldreboende. Från vänster: Eva Rosenlund (ssk), Karin Ansin (ssk), Katarina Jupiter (ssk), Sven Montelius (specialistläkare infektion) och Lena Blomér (ssk). Samtliga från HSF. Foto: Alica Larsson

Första covid-vaccineringen på Gotland i ett allvarligt vårdläge

Uppdaterad
Publicerad

Covid-vaccineringen startade idag på Gotland och sjukvårdsläget är jätteallvarligt enligt Regionen som nu går upp i förstärkningsläge.

Elsa Söderdahl, boende på Terra Nova äldreboende Attendo, blev först ut på Gotland att få vaccinet.

– Det är roligt och skönt men också lite nervöst, säger Gotlands vaccinationssamordnare Christine Senter.

Hör om planer och osäkerhet i klippet ovan.

Givet att de utlovad vaccindoserna kommer som de ska, erbjuder nu Region Gotland vaccinet till de 600 äldre personer som bor i särskilt boende. Regionens förhoppningen är att de 600 ska ha fått sin första dos av två, i början och mitten av januari.

– Åtminstone 4600 doser vaccin får vi i januari, troligen fler.

Elsa Söderdahl blev först ut på Gotland att få vaccinet. Foto: Alica Larsson, Attendo

Vaccinationstem som kör hem till äldre

Regionen installerar just nu en ambulerande verksamhet; sjuksköterskor och bilar som ska åka runt och vaccinera i hemmen. Förhoppningen är att den ska rulla i vecka två.

Den prioriterade gruppen är allt som allt ungefär 4000 personer. Det är alla äldre personer som har hemtjänst eller hemsjukvård och vuxna som bor ihop med dem, äldre med särskilt boende samt personalen i de verksamheterna.

Vaccineringen av de 2000 personal i den prioriterade första gruppen, kommer företagshälsovården att ansvara för, medan region Gotland erbjuder vaccin till de 2000 personer med hemtjänst och hemsjukvård. De äldre kommer inte att behöva kontakta sjukvården, utan erbjuds vaccinering i hemma.

”Jätteallvarligt läge”

Det säger Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.

– Inget tyder på en avtagande smittspridning och vi har nu gått upp i förstärkningsläge. Belastningen är hög och har ökat över jul, med många inlagda som är svårt sjuka samtidigt som sjukfrånvaron i personalen är hög, så vi tar personal från andra enheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.