• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Lovisa Gelin/SVT

Första fallen smittade framför allt familjemedlemmar

Publicerad

I början av pandemin genomfördes smittspårning i Sverige. Den visade att de första smittade personerna främst spred smittan vidare till familjemedlemmar.

Det var Ekot först att rapportera om. I Östergötland ser det likadant ut.

– Vi gjorde smittspårning på samma sätt. Men så fort de smittade inte kunde ange att de varit utomlands i ett smittatdrabbat område eller hade någon aning om de haft kontakt med en person som varit det slutade vi spåra på det sättet. Har man en samhällsspridning är det lönlöst att smittspåra på det sättet, säger Britt Åkerlind.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Men kunskapen om att det främst var familjemedlemmar som smittades i början påverkar inte hur man arbetar inom regionen.

– Om någon i hushållet får symptom är svårt att undvika att fler ska bli smittade. Det är väldigt hög sannolikhet att om en person i ett hushåll blivit smittad att fler kommer bli sjuka, säger Britt Åkerlind.

Ska vara vaksamma

Hon uppmanar dock de som har en sjuk familjemedlem att vara extra vaksamma.

– Det är samma riktlinjer som gäller. Är du sjuk ska du vara hemma och att tvätta händerna är en väldigt bra åtgärd. Har man en diagnosticerad familjemedlem bör man vara extra uppmärksam och stanna hemma direkt om man får symptom. På det sättet är det en positiv parameter, säger Britt Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet