Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när bilen kör in i väggen i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Se det första krocktestet av en mopedbil i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

A-traktorer och mopedbilar blir fler och fler på vägarna. Men alla kör inte med bälte – det visar en enkätundersökning av VTI, statens väg- och transportforskningsinstitut. I veckan krocktestade de därför en mopedbil för första gången i Sverige i Linköping, för att visa hur farligt det är att köra utan bilbälte.

Krocktestet gjordes i en hastighet av bara 40 kilometer i timmen. Men trots den låga hastigheten slutade det illa för fordonet och de två dockorna som satt i bilen. Bara en av de satt fast med bilbältet, för att visa hur viktigt det är.

– I den här farten och med den här obefintliga stoppsträckan. Jag är inte läkare, jag är tekniker, men jag skulle tänka mig att om de här dockorna skulle vara passagerare så skulle de nu vara mycket svårt skadade och få tillbringa en lång tid på sjukhus, om de inte avlider, säger Jan Wenäll, forskningsingenjör, VTI.

Linköping

Sex av tio använder inte bälte

I A-traktorer är det idag inget krav på att det ska finnas bälte och enligt VTI:s enkätundersökning är det 6 av 10 förare som inte alltid använder bälte i sin A-traktor. Hos de som kör mopedbilar var samma siffra 2 av 10 förare. I mopedbil måste du enligt lagen alltid vara bältad, så länge du inte bär en hjälm.

Hör mer om testet och se när bilen krockar in i väggen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet