Mats Thornéus Foto: SVT

Försvaret: ”Polisen har mutat misstänkta vid förhör”

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till bussbolaget står huvudmisstänkt för omfattande smuggling av alkohol från Tyskland. Under dagens slutpläderingar förde hans advokat fram allvarliga anklagelser mot polisen.

Det handlar enligt advokaten, Mats Thornéus, om hårda förhörsmetoder där polisen också försökt muta fram uppgifter.

– Polisen har under förhöret varit aggressiv och slängt papper i bordet. Polisen har gått så långt i sin strävan efter en fällande dom att de har gett förmåner till åtalade, alltså mutat honom, säger Mats Thornéus.

Det här har skapat stor rädsla hos de som förhörts. Men åklagaren avfärdar dessa påståenden:

-  Det finns det inga belägg för och den polisman som höll det förhöret har under ed berättat hur det gick till, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh

”Inga bevis, bara indicier”

Bussbolaget har enligt försvaret bedrivit en seriös verksamhet utan brottslighet.

– Åklagarens bevisning är ytterst svag och baseras uteslutande på rena påståenden och indicier, säger advokat Mats Thornéus

Bussbolaget har en bred verksamhet med långt ifrån bara Tysklandsresor. Andra kunder är till exempel SJ, skolor och idrottsföreningar. Bolagets ägare har inte tjänat stora pengar på verksamheten, han har inga pengar i madrassen och lever inget lyxliv.

– Inget motiv till brott finns menar Mats Thornéus.

Rättegången om den misstänkta spritsmugglingen är inne på sluttampen

Ett av åklagarsidans starkaste bevis har varit de timslånga filmer som polisen tagit vid omlastningen av alkoholen från buss till andra fordon.

– Det är svårt att dra några säkra slutsatser av de bilderna eftersom det är mörkt och det är suddigt på filmen och filmen tas från ett längre avstånd, menar advokat Mats Thornéus.

Skulle tvingas upphöra

Ägarens försvarare menar att en fällande dom skulle betyda att bussbolagets verksamhet skulle tvingas upphöra. Transportstyrelsen skulle förmodligen återkalla trafiktillståndet.

Om tingsrätten ändå fäller mannen ska domen bli betydligt lägre än de 2,5 år som åklagaren kräver. Försvaret menar att ingen företagsbot ska utkrävas.

Men åklagaren är säker på sin sak:

– Jag menar att den bevisning som lagts fram är robust och räcker till en fällande dom, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.