Många ville ta del av informationen om skjutfältet. Foto: SVT

Försvaret vill inte ha fler boende nära Tofta

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal personer kom till det skjutfältsråd som arrangerades av Försvarsmakten på torsdagskvällen. Frågorna från besökarna handlade mycket om bygglov och varför försvaret säger nej till ny bebyggelse kring skjutfältet.

– Vi bor på min föräldragård. Nu skulle vi vilja göra lite förbättringar på huset, bland annat att göra ett uterum. Nu är det troligen så att vi inte kommer att få bygglov. Det tycker jag är bedrövligt, säger Maj Nygren-Pettersson som besökte mötet.

Frustrerade: Maj Nygren-Pettersson och Stig Pettersson vill kunna bygga ut sitt hus. Foto: SVT
Gotland

Käppar i hjulen

Maj var inte ensam om sin oro. Det bullerpåverkansområde som idag omger Tofta skjutfält är omfattande och gör det i princip omöjligt att få bygga nya hus men också att göra större förändringar på befintliga byggnader.

– Vi är förstås jätte bekymrade. Det är ett område där det är ett högt tryck på att få bygga. Det här sätter käppar i hjulen. Ganska rejäla käppar i hjulen, säger Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnnden Region Gotland.

Vad händer med jordbruksfastigheterna om de inte kan generationsskifta, frågade sig Anna Törnfelt, ordförande LRF Gotland. Foto: SVT

Inom området finns också flera lantbruksfastigheter som påverkas.

– Dagen kommer då man skall göra ett generationsskifte. Om det då är byggstopp så blir det ju problematiskt om man ska kompensera barn eller om man ska bygga en egen bostad, säger Anna Törnfelt som är ordförande för LRF Gotland.

Dialog om framtiden

Försvarsmakten har idag tillstånd att bullra en viss mängd för en viss mängd personer. Om det flyttar in fler personer i området, eller om hus förändras så att fler kan bo där, så är försvaret rädda för att man måste skära ner verksamheten när det är dags för nästa miljötillstånd. Om det då kommit fler personer i området som påverkas av buller, så kommer tillståndet att anpassas efter det. I en sådan situation vill man inte hamna och därför säger Försvarsmakten nej till sådana byggplaner.

Region Gotland och försvaret för nu en dialog om hur man kan hitta lättnader.

– Dialogen syftar till att vi ska hitta en möjlig väg framåt och identifiera områden där det kan vara möjligt med en bebyggelseutveckling inom påverkansområdet, säger Ulrika Gustafsson, samhällsplanerare på Försvarsmakten.

Maj Nygren-Pettersson är besviken på de besked man hittills fått.

– Vi skulle göra den här förbättringen och få lite trevligt på ålderns höst. Men nu vet vi inte ens om vi kommer att få ställa i ordning det så länge vi lever, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet