Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten/TT

Försvarsmakten kommenterar inte om beredskapen höjs på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) så genomförs ”beredskapsanpassningar” inom Försvarsmakten med anledning av de misstänkta sabotagen mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.
Men om det kan handla om en höjd beredskap på Gotland kommenterar Försvarsmakten inte.

Både Danmark och Tyskland har skickat militär personal till området utanför Bornholm. För Sveriges del så är kustbevakningens fartyg KBV 003 på plats vid läckorna på Nord Stream 1 som ligger i den svenska ekonomiska zonen.

Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt skriver i ett mejl till SVT Nyheter Öst att Kustbevakningen och Åklagarmyndigheten har det huvudsakliga ansvaret och att det i nuläget inte finns något att säga utifrån ett lokalt perspektiv.

Det finns inte heller några ”indikationer på oväntad militär aktivitet kring områdena för gasläckorna eller på annat håll i vårt närområde”, skriver hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Misstänkt sabotage mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet