Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För hundföraren Rickard Wiman och hunden Mila har patrulleringen varit roligast. Foto: SVT

Brist på hundförare inom hemvärnet – tränar utanför Motala

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har under dagen genomfört olika övningsmoment med hundekipage på Kvarn utanför Motala. Det har bland annat tränats på patrullering, bära hund i bäck och skydds intagande med kast av ”handgranat”.

Idag finns en stor brist på hundförare och enligt Millan Nilsson, hundbefäl på hemvärnet, behöver de bli dubbelt så många.

– Vi kommer behöva många, många fler. Hunden är ju en färskvara och lever inte i 90 år som vi gör och då kommer det behövas nya hundar men också nya hundförare, säger Millan Nilsson.

Motala

”Jobbigt men roligt”

För hundföraren Rickard Nilsson och hunden Degothas Dundra som även går under namnet ”Mila” är det första gången de deltar. Han rekommenderar fler att söka in.

– Alla som är med i hemvärnet och har chansen borde ställa upp. Det är superkul, jobbigt så klart men roligt, säger han.

Se hur det kastas med en konstgjord handgranat i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet