Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En fripassagerare följde med Sveaskog hem från roddturen i den nyinvigda våtmarken. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Försvunna våtmarker återskapas i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort våtmarksprojekt har nyss invigts i Åtvidabergs kommun. 1,5 år tog det från idé till färdigt – en i de här sammanhangen mycket kort tid.

– Naturen reagerar direkt, säger Mikael Burgman på Länsstyrelsen. Och som en bekräftelse på det, blir både Louise och Bosse från Sveaskog bitna av den ekoxe de räddar ur våtmarken när den invigs i Åsens naturreservat mellan Falerum och Rumma.

Tack vare våtmarkssatsningen händer det just nu massor menar de.

Naturreservat i Östergötland

– Storken är på väg tillbaka i södra Sverige och i Östergötland stannar både tranor och sångsvanar kvar, istället för att flyga upp till norr och häcka.

Sveaskog blötlägger produktiv skogsmark

– Ja här är det perfekt med en våtmark. Och restaurering av våtmarker är jätteviktigt för att få fler arter i området. Att skapa biologisk mångfald gynnar också skogsbruket, säger Louise Åkerstedt, miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Så här invigdes det stora våtmarksprojektet i Åtvidabergs kommun. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Naturskyddsföreningen har bekostat den här våtmarken på Sveaskogs mark precis intill Åsens naturreservat.

– Det var bäddat och klart. Så det är bara kul att vi kan bidra med någonting, säger Barbro Carlberg från Naturskyddsföreningen, tillsammans med Kaxe. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Den stora torrläggningen

Det handlar om miljoner hektar mark som har torrlagts och dikats ur sen slutet av 1700-talet, marker som nästan har försvunnit – dränerade åkrar, sänkta sjöar, utdikad skog.

– Vi har en jättestor skuld efter alla utdikningar, säger Mikael Burgman.

De dränerade torvjordarna på åkermark och skogsmark läcker stora mängder koldioxid till atmosfären.

– Läckaget motsvarar årligen utsläppen från hela Sveriges biltrafik, säger Mikael Burgman.

Gotlands våtmarker

På Gotland har 14 stycken våtmarker anlagts de senaste fem åren.

– De är på sammanlagt 100 hektar och har bekostats av Landsbygdsprogrammets miljöinvesteringsstöd, berättar Gösta Cedergren på länsstyrelsen Gotland.

Även 10 stycken kombidammar (bevattning +biologisk mångfald eller fosforrening) på sammanlagt 40 hektar anlagts och utöver det har ytterligare våtmarker anlagts inom andra projekt,

– För att gynna vadarfåglar har vi anlagt en våtmark på ca 17 ha, berättar David Lundgren på länsstyrelsen Naturvårdsenhet. De har även restaurerat och skapat tre småvatten, och hoppas kunna addera med restaurerade rikkärr och småvatten.

– Det är ett riktigt PR-hygge! Om man jämför med hur hyggen kan se ut så är det här ett föredöme med så här mycket naturvårdshänsyn, säger Mikael Burgman. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Östergötlands våtmarker

Under år 2018 skapades 30 hektar våtmarker i Östergötland län. Från år 2010 fram till 2018 blev cirka 180 hektar våtmarker anlagda eller restaurerade i länet.

Våtmarkerna har anlagts framför allt i odlingslandskapet och till största delen med medel från EUs Landsbygdsprogram.

Det har gett goda resultat lokalt, men åtgärdstakten är för låg och omfattningen för liten för att vända den negativa utvecklingen nationellt, säger Naturvårdsverket.

– Restaureringen av våtmarkerna är viktig för vattenlevande organismer och insekter som i sin tur leder till fler andra arter i området, säger Louise Åkerstedt på Sveaskog. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Sveaskog

Inom Sveaskog pågår flera våtmarksprojekt. I Ydre kommun justeras just nu en damm för att ge möjlighet åt fisk att vandra i vattendragen. Och under 2021 planeras ett nytt våtmarksprojekt i områden runt Misterhult utanför Oskarshamn. Även i Böda ekopark på Öland och i Högsby längs Emån jobbar de med våtmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturreservat i Östergötland

Mer i ämnet