Sjöräddingen har fyra båtar på plats i Burgsvik. Foto: Sjöräddningen

Stort sökpådrag på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningen, Kustbevakningen och räddningstjänsten sökte idag med båt, flyg och helikopter efter en försvunnen man i vattnen utanför Burgsvik på Gotland.

Mannen som är i 80-årsåldern rodde vid 08-tiden i morse ut med sin tre meter långa träbåt av Plywood för att lägga nät. Mannen anmäldes vid klockan 12 som försvunnen av sin son.

Mannen uppges alltid lägga sina nät strandnära och brukar därför aldrig vara ute på havet någon längre tid. Båten uppges sakna flytelement.

Vid klockan 12.40 hittade man ett nät som man tror har lagts ut av mannen.

Vid middagstid blåser det 10 m/s östlig vind vid Burgsvik, uppger Sjöfartsverket.

Båtar och flyg

Sjöräddningen och Sjöfartsverket har sammanlagt fem båtar ute. Sjöfartsverkets räddningshelikopter och ett flygplan från Kustbevakningens deltar också i sökarbetet.

Räddningstjänsten har en gummibåt i vattnet och sköter sökandet på land.

Två JAS hjälper till

Vid 13.30-tiden hittade helikoptern en orange plastback cirka 500 meter ut från land. Två JAS-plan, en så kallad rote, som befann sig i området dirigerades också om för att hjälpa till i sökandet.

Hundpatrull på väg

Vid 15-tiden var Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 907 och Kustbevakningens flygplan KBV 502 på Visby flygplats för att tanka.

Polisens hundpatrull kommer att åka med helikoptern tillbaka till Burgsvik för att hjälpa till i sökandet.

Närsök i Burgsviken

Vid 16-tiden koncentrerades insatsen till ett så kallat närsök med alla båtar och helikoptern i det område där fisknätet och plastbacken hittades i Burgsviken. Kustbevakningens flygplan söker längre ut till havs och polisens hundpatrull söker på stranden.

Strax därefter hittades ytterligare en plastback som tros tillhöra den saknade mannen.

Vid 17.15-tiden meddelade Sjöfartsverket att helikoptern återgår Visby.

Insatsen leds av Sjöfartsverket. Här kan du följa deras rapportering av händelseförloppet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.