Foto: TT

Fortfarande lärarbrist inför skolstarten

Uppdaterad
Publicerad

Snart börjar en ny skoltermin. Fortfarande saknas en del lärare och pedagoger till grundskolan i Östergötland, men läget uppfattas som mycket lugnare än förra året.

Sista juni i år fanns det 5.291 lediga grundskollärarjobb i landet enligt arbetsförmedlingens statistik. Det är 1049 färre jobb jämfört med samma tid förra året, men ändå inget tecken på att bristen har mattats av, enligt Skolverket. I Östergötland fanns det en vecka innan skolstart också vakanser men bara hälften så många som samma tid förra året.

60 Vakanser i länets tre största kommuner

Då, sommaren 2016, fanns drygt 140 vakanta lärartjänster i  länets tre största kommuner, Linköping, Norrköping och Motala. I år knappt 60.

– Det stämmer, det är mindre stress i år, vi har haft bättre framförhållning och tittat mer på helhetsbilden vid rekryteringar, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköping.

Svårt att hitta lärare som undervisar i språk

Svårast är enligt Sofie Lindén, att hitta språk- och estet-lärare. Totalt finns en handfull  tomma tjänster en vecka innan skolstart.

En del av de tjänster som inte är klara är tillfälligt lösta med obehöriga lärare, som på många andra platser i landet. Men det finns undantag, två skolor som har lyckats väl med att hitta behöriga lärare i Norrköping är Skarphagsskolan och Uttersbergsskolan.

I Linköping har man några dagar innan skolstart 20 lediga tjänster ute, det är fem färre än samma tid förra året.

”Det är klart att det finns en oro”

– Det är klart att det finns en oro, men läget har i vilket fall inte förvärrats sedan förra året, säger Ann Enström, HR-chef för utbildningsförvaltningen i Linköping.

LÄS MER: Tusentals lediga lärarjobb inför skolstarten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.