Fortsatt brist på äldreboenden i 3 av 10 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 3 av 10 kommuner har brist på äldreboenden. Det visar årets bostadsenkät från Boverket. I Norrköping tvingar platsbristen fortfarande äldre att ligga kvar på sjukhuset och kommunen får betala straffavgift.

Det är stor brist på äldreboenden i Sverige. 109 av landets kommuner svarar att de har ett underskott. Det visar Boverkets årliga bostadsenkät som presenterades nyligen.

Mer än en tredjedel av kommunerna har alltså brist på äldreboenden. Norrköping är en av dem.

Paniköppnade korttidsboende

För drygt ett år sedan låg många äldre låg kvar på sjukhuset i väntan på äldreboende. Kommunen tvingades betala en straffavgift och det blev snabbt dyrt för kommunen.

Kommunen paniköppnade korttidsboendet Timmermannen eftersom det var akut brist på platser.

Men trots att antalet korttidsplatser utökades från 88 till 116 är det fortfarande ett hårt tryck på korttidsplatser.

Blev kvar på sjukhuset

I maj i år tvingades mellan fem och tio äldre patienter stanna kvar på sjukhuset, trots att läkarna ville skriva ut dem – för att det inte fanns plats, varken på äldreboende eller korttidsboende i Norrköping.

Och på korttidsboendet väntar många på en plats på äldreboende. 45 av de 116 som i dag bor på korttidsboende i Norrköping väntar på en plats på äldreboende. Nästan en tredjedel alltså.

Många äldre hänvisas också till vård i hemmet.

Bristen består

Många kommuner bedömer att de kommer att ha brist på äldreboenden även om fem år. Det visar Boverkets bostadsmarknadsenkät.

Du kan se hur just din kommun har svarat här (Klicka på “Äldre-2016”)

I Östergötland svarar Norrköping, Åtvidaberg och Vadstena att de har brist på äldreboenden just nu.

Om fem år kommer det att vara brist på äldreboenden i Norrköping, Mjölby, Åtvidaberg och Kinda, enligt kommunernas egna bedömningar.

Se reportaget från korttidsboendet Timmermannen här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet