Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Åkerlund barnmorska inom Region Östergötland Foto: privat

Fortsatt låg vaccinationstäckning bland gravida – något högre i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten presenterar idag nya siffror över vaccinationstäckningen bland kvinnor som fött barn. Statistiken visar att vaccinationstäckningen fortsatt är lägre bland gravida än bland andra kvinnor i samma åldersgrupper. Ett resultat som oroar barnmorskan Maria Åkerlund.

Statistiken visar också att täckningen skiljer sig mellan regionerna. Östergötland hamnar på sjunde plats när det gäller vaccinationstäckningen av gravida. 65 procent i Östergötland har tagit sin första dos och 60 procent har tagit sin andra dos, enligt dagsfärska siffror från Folkhälsomyndigheten (FHM).

Sedan den 25 maj 2021 rekommenderas vaccin till alla gravida i samma takt och prioriteringsordning som alla andra i samma åldersgrupp. Men trots att gravida har högre risk för allvarlig sjukdom är det fortfarande flera gravida som känner sig tveksamma och oroliga.

Hör barnmorskan Maria Åkerlund berätta mer om det i klippet ovan.

Finns det fog för oro?

– Den information som vi har fått både från våra egna kanaler i vårt område och från Folkhälsomyndigheten så säger man ju att covidvaccinet är säkert. Så det finns ingenting som tyder på att det har några andra negativa effekter på den som är gravid eller fostret, förklarar hon och fortsätter:

– Så man har ingen ökad risk för biverkningar när man är gravid, säger Maria Åkerlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer