Inga lediga tider för passansökan på flera veckor – fortfarande är köerna långa till polisens passexpeditioner. Inte förrän en bit in i augusti går det att hitta några tider.

Fortsatt lång väntan på passtider

Uppdaterad
Publicerad

Övergången från drop-in till tidsbeställning när man ska ansöka om nytt pass har inneburit långa köer. Fortfarande måste man vänta fram till mitten av augusti i Linköping, Motala och Norrköping för att hitta en ledig tid på polisens hemsida.

Den som ska ut och resa dom närmaste veckorna och inte hittar någon tid hos polisen har två alternativ:

Antingen söker man utanför länet, det kan finnas tid på andra orter. Eller så kan man ansöka om ett tillfälligt pass som då utfärdas och lämnas ut direkt vid ansökan – men bara för en specifik resa.

Provisoriska pass utfärdas endast på ett fåtal platser i Sverige, Skavsta flygplats och Arlanda är två av dem. Det är dock dyrare än ett riktigt pass, 980 kronor mot 350 kronor annars.

På måndagen, efter midsommarhelgen, var det extra mycket folk som ansökte om pass.

Men polisen uppmanar alla sökande att regelbundet gå in på bokningssidorna för att kolla tillgången på tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.