Oklart vem som äger fastigheterna på Duntebergets motorstadion. Foto: SVT

Politisk strid om köpet av motorstadion i Motala

Publicerad

För snart en månad sedan tog kommunfullmäktige i Motala beslut om att köpa fastigheterna av speedwayklubben Piraterna på Duntebergets motorstadion, för 4,2 miljoner kronor. Nu kommer moderaterna i kommunen med nya ekonomiska kalkyler.

Kalkylerna visar att slutsumman på köpet hamnar på dryga 9 miljoner kronor. Samtidigt säger kommunens jurist att man ännu inte vet vem som äger fastigheterna.

– De senaste 10 -15 åren, inklusive det här köpet, så har vi gått in med drygt 9 miljoner kronor. Jag tycker det är för mycket skattepengar i förhållande till vad man som kommun får av detta, säger Erik Backman (M), fullmäktigeledamot i  Motala.

Det är fastigheterna på Duntebergets motorstadion som moderaten Erik Backman menar att kommuninvånarna genom skattefinansierade bidrag och lån redan har betalt en gång och nu ska man betala 4,2 miljoner ytterligare.

Behöver intäkter på lång sikt

– Vi har genom tiderna med skattepengar finansierat väldigt mycket åtgärder i de här anläggningarna. Alltså har vi redan bekostat de här byggnaderna. Nu får man ett tillfälligt andrum genom att få loss några miljoner till föreningen, men på lång sikt måste man hitta intäkter och kapa kostnader som i vilken verksamhet som helst, säger Erik Backman.

– Det är fel att säga att det hade varit mer säkert att kommunen inte hade gått in och förvärvat de här anläggningarna. För att vi ska få en bra rådighet över området och inte riskera någonting så har vi försökt att undvika att föreningen gått i konkurs, därför har vi gjort den här lösningen, säger kommunalrådet Camilla Egberth (S).

Oklart ägande

I dag säger kommunens jurist till SVT att man ännu inte vet vem som äger fastigheterna. Det är oklart om det är ett aktiebolag eller föreningen som är fastighetsägare. Är det ett aktiebolag kan inte affären gå i lås, säger juristen.

– Min uppfattning är att det är föreningen, säger kommunalrådet Camilla Egberth (S).

– Man tog beslutet på vinst och förlust bara för att det skulle gå igenom. Det hade varit bättre att belysa det här innan beslutet togs. Det fanns för dåligt med fakta på bordet, säger Erik Backman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer