Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fortsatt satsning mot hedersrelaterat våld Foto: SVT

Fortsatt satsning mot hedersrelaterat våld

Publicerad

Antalet samtal till den nationella stödtelefonen mot hedersrelaterat våld har ökat genom åren. Nu får Länsstyrelsen i Östergötland 20 miljoner kronor för fortsatt arbete med frågorna.

Länsstyrelsen i Östergötland har ett nationellt uppdrag när det gäller hedersrelaterat våld. Det innebär bland annat att det nationella kompetensteamet driver en stödtelefon för att ge akut stöd och sprida information till de som stöter på den här formen av våld i sin yrkesutövning. Allt från anställda inom skola och socialtjänst till anställda inom polis och rättsväsende kan ringa jourtelefonen.

Dessutom kan det nationella kompetensteamet erbjuda utbildningar till de myndigheter och organisationer som önskar det.

Regeringen har nu beslutat att ge Länsstyrelsen i Östergötland 20 miljoner kronor för den fortsatta verksamheten under 2020.

Stadig ökning

Antalet ärenden som kommit in till stödtelefonen har stadigt ökat. 2015 rörde det sig om 298 ärenden som till 2019 hade stigit till 1.019, vilket motsvarar i snitt 85 ärenden per månad.

Det nationella kompetenscentret ska vara just en stödfunktion för olika verksamheter som kan tänkas komma i kontakt med personer som utsätts för hedersrelaterat våld. Att kontrollera hur stor effekt utbildningar och stöd faktiskt ger ingår inte i uppdraget. Det stadigt ökande antalet telefonsamtal och förfrågningar tyder dock på att verksamheten fotfarande är efterfrågad och behövs, menar personal som arbetar med frågorna i det nationella kompetenscentret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer