Polisen kommer kontrollera vattnet under kräftsäsongen. Foto: TT

Fortsatt skärpt kontroll vid kräftfiske i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets kräftsäsong samarbetade polisen med länsstyrelsen med kontroller av kräftfiske i Vättern. I år fortsätter samarbetet mellan myndigheterna.

Detta är andra året som polisen i region Öst och de fyra olika länsstyrelserna runt Vättern ska samarbeta för att få stopp på bland annat tjuvfiske av kräftor.

– Vi från länsstyrelsen åker med båtar i sjön och polisen spanar på land för tjuvfiske. Sen samarbetar vi genom att vi är med polisen på land och tvärtom. Vi har en bra kontakt med varandra för att ge råd och tips för att kontrollera Vättern, säger Michael Bergström på Länsstyrelsen i Jönköping.

Genom arbetet mellan de båda myndigheterna kan mer än bara tjuvfiskande stoppas menar Michael Bergström.

– Det kanske inte är ett arbete för att stoppa den intensiva signalkräftan utan att komma åt dem som tjuvfiskar eller stjäl från både yrkesfiskare och privatpersoner. Stölderna är ju inget som länsstyrelsen kan göra något åt utan det är ju ett polisarbete, därför är det bra att vi kan samarbeta nära med polisen. Marknaden blir ju snedvriden när det kommer till tjuvfiske. De säljer sina kräftor på Blocket för ingenting samtidigt som yrkesfiskarna måste ha lön när de arbetar och pengar till drivmedel och mer, säger han.

Treårigt samarbete

Länsstyrelsen och polisen påbörjade ett tre-årigt samarbete förra sommaren och första året har varit lyckat.

– Det har flaggats till oss under några år att det varit tjuvfiske och stölder av burar i Vättern. Därför påbörjade vi en satsning i fjol med Länsstyrelsen och vi fick resultat av arbetet och vi känner att vi såklart vill ha kontroll över fisket även i år säger Monica Bergstöm, presstalesperson vid polisregion Öst.

– Fisket är till för alla och därför ska inte någon drabbas av att någon stjäl ens burar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.