Arkivbild från tidigare presskonferens. Foto: SVT

Fortsatt smittspridning i Östergötland – tredje våg befaras

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland höll under tisdagen en digital presskonferens om det rådande pandemiläget. Medverkade gjorde regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S), smittskyddsläkare Britt Åkerlind och Rickard Lundin som ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Kaisa Karro (S) inledde presskonferensen med att beskriva det rådande läget.

– Vi har en fortsatt smittspridning i Östergötland och belastningen på IVA -vården och sjukhus är fortsatt stor och det är en ansträngd personal, sade Kaisa Karro (S)

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Hon berättade också att regionen nu planerar att skicka ut brev om att erbjuda vaccinering till personer i åldern 80-84 år.

Situationen, muterat virus och vaccineringen

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind tog vid och pratade runt tre ämnen, situationen, muterat virus och vaccineringen.

–Pandemin har otroligt stor påverkan på hela samhället, sade Britt Åkerlind och berättade vidare att regionen delat upp pandemin i våg ett, som sträcker sig från den 1 januari 2020 till siste augusti 2020 och en andra våg som sträcker sig från den siste september 2020 till idag:

– Under våg ett vårdades 1 000 personer på sjukhus, 881 på vårdavdelning och 119 på IVA. Under våg två vårdades 1 463 patienter, 1340 på vårdavdelning och 123 på IVA, sade Britt Åkerlind.

”Kan komma en tredje våg”

Den andra vågen har varit betydligt mer märkbar. Nu befaras även en tredje våg.

– Det kan komma en tredje våg och det pågår en kamp mellan människor som försöker undvika viruset och viruset själv som försöker överleva, sade Britt Åkerlind.

Avslutningsvis pratade Rickard Lundin om vaccineringen, regionen befinner sig nu i slutfasen av vaccinationsfas ett.

– Vi har påbörjat fas två som kommer gå parallellt med vaccineringen av de som är 90 år och äldre och som ska få sin andra spruta. Vi har skickat brev till de som är 85-89 år och under nästa vecka kommer personer som är 80-84 år att få brev, sade Rickard Lundin.

Alla tre betonar även vikten av att hålla i och hålla ut för att minska smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet