Linköpings politiker på besök i Gamla Linköping Foto: Philip Sundén

Framtiden för Gamla Linköping diskuteras

Uppdaterad
Publicerad

Ska Gamla Linköping fortsätta se ut som idag? Eller ska man kanske ta entréavgift? På torsdagen träffade Linköpings politiker företagare som driver verksamhet vid friluftsmuseet.

I en utredning som presenterades i våras framkom att många av företagarna tycker att skötseln av bakgårdar och andra miljöer har försämrats.

– Kostnaderna har stigit och budgeten har inte räknats upp i samma takt, erkänner kommunalrådet Kristina Edlund (S).

Olika framtidsalternativ

I utredningen föreslogs fyra framtida möjligheter för Gamla Linköping:

  1. Prioritera ner museidelen och ge plats för mer kommersiell verksamhet. Området skulle då bli mer som en vanlig stadsdel.  
  2. Fortsätta ungefär som idag, fast med bättre skötsel.  
  3. Förbättra Gamla Linköping som besöksmål, framför allt genom att öka utbudet av evenemang.  
  4. Förvandla friluftsmuseet till ett besöksmål i världsklass. Det skulle då bli mer av en temapark likt Kolmården eller Astrid Lindgrens Värld.
Åsa de Val är en av företagarna i Gamla Linköping Foto: Philip Sundén

En av företagarna som välkomnade dagens besök var Åsa de Val, som reparerar träblåsinstrument.

– Det är viktigt att visa att vi faktiskt finns här. Under de 29 år jag har varit här har jag aldrig haft besök inne i lokalen av områdeschefer. Intresset har varit väldigt, väldigt lågt, säger hon.

”Många bra samtal”

Gamla Linköpings framtid har orsakat diskussion i Linköping. Idag är museet Sveriges mest besökta kommunala museum. Politikerna har en del att fundera över efter dagens besök.

– Det har varit väldigt intressanta företagsbesök. Det är många bra samtal och vi har fått chansen att samla många intryck, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.