Foto: Jonas Ekströmer/TT

Från botten till toppen – Söderköping styrde upp hygienrutiner

Publicerad

Söderköpings kommun hamnar på tredje plats i den nationella mätningen gällande grundläggande hygienrutiner och klädregler som genomförts i oktober. På bara några månader har kommunen förbättrat sina hygienrutiner.

Förra året följdes rutinerna till 19 procent, enligt mätningen från oktober följdes rutinerna till 95 procent, vilket uppmärksammas av Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Åtgärderna gav snabbt resultat och de flesta av våra verksamheter har nu 100 procents följsamhet. De få avvikelser som dyker upp, har oftast väldigt låg allvarlighetsgrad. Nu är vi så bra att till och med SKR har kontaktat oss för att få veta hur vi lyckats vända våra resultat på  så kort tid. Vi är verkligen stolta över vårt arbete, säger Åsa Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Söderköpings kommun i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Svt Nyheter Öst har tidigare berättat om att Söderköpings kommun genomfört egna mätningar som visat på gott resultat.

– Vi har haft en väldigt pressad tid sedann tidigt i våras på grund av pandemin. Att under de förutsättningarna kunna ta fram nya rutiner och snabbt börja jobba efter dem blev möjligt enbart på grund av ett starkt, gemensamt lagarbete och en vilja om att förbättra, säger Boel Holgersson, ordförande i socialnämnden.

Hör socialchefen Linda Uller om det tidigare dåliga resultatet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet