Berguven satt på biltaket i tre timmar och ville inte flytta på sig. Foto: Rune Haettner

Fridlyst berguv fast på biltak

Uppdaterad
Publicerad
Berguven satt på ett biltak i flera timmar och flyttade inte på sig förrän polisen petade på den. Först då flög den iväg.

Polisen fick på måndagseftermiddagen ett telefonsamtal från Rune Haettner i Åtvidaberg. Han berättade att det satt en berguv på taket på hans bil som vägrade flytta på sig.

– Den bara satt där och jag hade funderingar på att själv gå ut och peta på den, men eftersom den är fridlyst kändes det bättre att vänta in polisen, säger Rune Haettner till SVT Nyheter Öst.

Efter att berguven suttit där i tre timmar kom polisen.

– De petade försiktigt på den med ett kvastskaft och då rörde den på sig och flög sedan iväg, säger Rune Haettner.

Polisens presstalesperson Åsa Willsund berättar att eftersom berguven är fridlyst så blir det polisens ansvar att se efter fågeln och avgöra vad som ska göras.

–  Det kan röra sig om att transportera bort fågeln eller i värsta fall avliva den, men i det här fallet gick ju allt bra, säger Åsa Willsund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet