Frikyrkorna tappar

Uppdaterad
Publicerad

Frikyrkorna blir allt färre. På tio år har nästan 500 frikyrkor i landet lagts ned.

Mellan 2000 och 2010 har antalet frikyrkor i Sverige minskat från 2886 till 2410.

Samtidigt ökar antalet medlemmar i den syrisk-ortodoxa kyrkan. En av de städer där den växer snabbast är Norrköping.

”Medelåldern är 71”

I Norrköping har medlemmarna i Immanuelskyrkan, som är en Missionskyrka, beslutat att församlingen ska upplösas och bli en del av Centrumkyrkan, under samma tak som metodister och baptister.

– Medelåldern är 71 år och det är ganska mycket i en församling på 200 personer, säger pastorn Ulf Krusell.

Immanuelskyrkan kommer, enligt Ulf Krusell, att säljas och en stark intressent är den syrisk-ortodoxa kyrkan.

Växer starkt

Syrisk-ortodoxa kyrkan är en av de stora och mest expanderande invandrarkyrkorna i Sverige med 60-70.000 medlemmar enligt kyrkans centralstyrelse. Den växer starkt i Södertälje, Stockholm och Norrköping.

– Vi är beredda att ta över Immanuelskyrkan och inte ändra på något i kyrkan. Den ska fortfarande heta Immanuelskyrkan, vi lägger bara till att det är en Syrisk-ortodox kyrka, säger kyrkoherden Petrus Abada.

Trångboddheten ett hinder

Den syrisk-ortodoxa församlingen Sankt Kuryakos vid Mamre gård i Norrköping har drygt 1200 medlemmar. Folk får inte plats på gudstjänsterna och trångboddheten är ett hinder för församlingen att expandera.

– Vi är många unga, på fredagskvällarna är det femtio stycken på våra bibelstudier och vi har en stark gemenskap här, säger Gabriella Sayeler som håller i ungdomsverksamheten.

”Med gud  får jag vara mig själv”

Det finns frikyrkor som inte drabbats av medlemstapp och hög medelålder. Till Korskyrkan i Norrköping, som är en del av samfundet EFK (Evangeliska frikyrkan), har antalet unga medlemmar ökat.

– I samhället ligger ett fokus på att prestera och med gud känner jag att jag får vara mig själv, säger Jennifer Molin som varit medlem i Korskyrkan i tre år.

Hon tror på en framtid för frikyrkan, men säger att det är ovana tankar för samhället i stort.

– Att visa vart man står och säga vad man tycker i religiösa frågor upplever jag som ovanligt i dag, säger Jennifer Molin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.