Gamla Linköping är det enda av landets större museer som har ökat antalet besökare jämfört med före coronapandemin Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Friluftsmuseer populära under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Friluftsmuseerna har varit sommarens stora publikdragare – det visar en rapport av Sveriges Museer. Både Gamla Linköping och Gotlands museum hör till de museum som haft flest besökare under sommaren.

– Vi ser en långsam återhämtning men fortfarande fattas hela tre miljoner besökare till landets museer. Det är stor skillnad mellan stad och land. Storstäderna saknar fortfarande 52 procent av besökarna men landsorten har återhämtats sig något snabbare med 78 procent av besökarna jämfört med innan pandemin, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för riksförbundet Sveriges Museer i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten finns det stora skillnader på besöken i landet som helhet jämfört med storstäderna, där framför allt Stockholms museer tappat besökare.

Här är de fem mest besöka museerna under sommaren 2021:

1. Skansen: ”352 561”

2. Stiftelsen Nordiska museet: ”252 684”

3. Gotlands museum: ”197 997”

4. Gamla Linköping: ”172 569”

5. Vasamuseet: ”145 639”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.