Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se stället där Sveriges största Fritidsbank ska öppna Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Fritidsbanken öppnar i Motala – blir Sveriges största

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet är nu många fritidsbanker på gång att öppna, ställen där medborgarna gratis ska få låna fritidsutrustning. Den största av de alla öppnar i Motala.

Det är en del av Luxors gamla tv-fabrik som nu ska bli butik där Motalaborna gratis ska få låna begagnade prylar som skridskor, racketar och golfklubbor.

– Det finns över 100 fritidsbanker i Sverige och på huvudkontoret i Karlstad säger man att alla växer ur sina lokaler, så vi börjar stort, säger Robert Ström som är enhetschef för fritid i Motala.

Växande trend

Fritidsbanken är ideell organisation och målsättningen är att det ska finnas utlåningsställen i landets alla landets kommuner. Gotland har fritidsbanker både i Klintehamn och i Visby sedan ett par år tillbaka. Östergötlands enda finns i stadsdelen Klockartorpet i Norrköping och öppnade 2017, men de fritidsbankerna, liksom de flesta andra runt om i landet, har hållit stängt den senaste tiden på grund av coronarestriktioner.

En rullande butik

Motalaborna har skänkt massor av begagnad utrustning till satsningen. Verksamheten ska drivas av tre fritidsledare i kommunen, men nu ska de inte bara arbeta med ungdomar, det är alla åldersgrupper som ska få låna saker. Personalstyrkan kommer också att bli större än så, kommunens arbetsmarknadsenhet kommer att slussa in personer som behöver arbetsträning i verksamheten.  I Motalaprojektet ingår också en husbil så att man vid sidan av butiksverksamheten ska kunna köra runt med utrustning till bland annat skolor och badplatser.

I maj hoppas man kunna öppna Fritidsbanken i Motala. Hör mer om satsningen i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer