Snart fritt fram för vin från bondgården

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års kamp så ser nu Sveriges vinodlare ut att gå vinnande ur striden om gårdsförsäljning. Centerpartiet med landsbygdsminister Eskil Erlandsson i spetsen vill nu att gårdsförsäljning införs på försök i tre län – Skåne, Södermanland och Gotland.

I 14 år har Lauri Pappinen haft sin vingård med gårdsbutik i Hablingbo på Gotland. Han och andra vindodlare i landet har i fler år kämpat för att få ställa fram sina viner bredvid de andra produkterna i gårdsbutiken. Men det har inte givit något resultat.

– Det finns ett stort motstånd bland just politiker. Man vågar inte göra någon förändring, därför att man tror att det är början på nedmonteringen av monopolet, säger Lauri Pappinen.

Politisk vattendelare

Bland riksdagens politiker har frågan om gårdsförsäljning varit en vattendelare. Vissa partier har sett det som en möjlighet att utveckla landsbygden, medan andra sett det som ett potentiellt folkhälsoproblem och ett hot mot Systembolagets monopol.

En statlig utredning från 2010 har slagit fast att gårdsförsäljning går att förena med alkoholmonopolet. Men utredningen lades på is.

Nu vill Centerpartiet verka för att det genomförs.

– Att sälja något som produceras på en gård kan ju omöjligt slå ut eller omöjliggöra det systemmonopol vi har idag. Detta är istället en utveckling av möjligheterna till jobb i hela vårt land, säger Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) skriver på Twitter att hon är ”förvånad över C:s utspel om försök med gårdsförsäljning. Alliansen har konstaterat att det strider mot försäljningsmonopolet”.

Tre försökslän

Centerpartiet vill att nu gårdsförsäljning ska tillåtas i tre försökslän. Gärna med början på nästa mandatperiod.

– Vi föreslår nu ett pilotprojekt för att se hur det här utvecklas och då i tre län. Förslagsvis Skåne, Sörmland och Gotland. Och de här försöken kan pågå ett år eller två så får vi se hur det utvecklas, säger Eskil Erlandsson.

– Ja, om det verkligen blir så, då är jag väldigt positiv. Det är inte en dag för sent, säger Lauri Pappinen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.