En tallplanta som sannolikt drabbats av svampsjukdomen Diplodia. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen

Fruktad tallsjukdom breder ut sig

Publicerad

Nu får Skogsstyrelsen i Östergötland flera larm av skogsägare som misstänker att deras tallskog drabbats av svampsjukdomen diplodia.

Sommaren 2016 upptäcktes det första större fallet av svampsjukdomen Diplodia. De gjordes vid en ung tallskog norr om Arlanda. Skogen som var hårt drabbad fick avverkas, flisas och brännas.

Sedan dess har sjukdomen ploppat upp på flera platser i landet, däribland i Visby.

– Vi får nu också in misstänkta fall i Östergötland, säger Mattias Sparf, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Östergötland.

Påverkar trädets tillväxt

Svampsjukdomen som angriper tall kan göra att trädet dör. Men framförallt påverkar den trädets tillväxt och eftersom tallen redan är hårt ansatt av viltskador är situationen mycket problematisk, säger Mattias Sparf.

– Tallen brottas redan med viltskador och många markägare väljer istället att plantera gran. Ser vi nu en utbredning av diplodia på toppen av det, riskeras det att bli minskad plantering av tall och mindre blandskog, säger Mattias Sparf.

”Hela ekosystemet kan rubbas”

Bristen på blandskog kan i det långa loppet ge stora konsekvenser, säger Mattias Sparf vidare.

– Det rubbar hela ekosystemet och påverkar, insekter, fåglar och så vidare, säger han.

Då svampsjukdomen diplodia är relativt ny i landet, finns inte så mycket information tillgänglig, även om det pågår forskning just nu. Men som skogsägare är det bra att ha så varierat bestånd som möjligt, säger Mattias Sparf.

– Viktigt också att man röjer bort angreppsytor, säger Mattias Sparf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.