”Det är jätte-rättsosäkert”, säger Elisabeth Ingvarsson, rättsombud på intresseorganisationen FUB. Hör när hon läser de starka reaktionerna på SVT:s reportage om att unga vuxna med en funktionsnedsättning förlorar sin ersättning. Foto: Tina Enström, SVT

FUB: ”Inte lagen det är fel på – utan Försäkringskassans handläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit starka efter SVT Nyheters reportage om att unga vuxna med en funktionsnedsättning förlorar ersättningen. Men varken Riksförbundet FUB eller riksdagsledamöter från V och SD håller med ministern om att det är lagen det är fel på. De vill se en översyn av styrningen och handläggningen på Försäkringskassan.

SVT Nyheter Öst har tidigare granskat varför unga vuxna med en funktionsnedsättning blir av med sin ersättning – och plötsligt hänvisas till att söka vanliga jobb.

I torsdags kom en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen som riktade kraftig kritik mot både Försäkringskassan och regeringen. Socialförsäkringsministern sa då till SVT att det behövs en lagändring. Det ska bli mindre restriktivt, slog han fast.

Granskning: Ett riktigt jobb

”Ingen tar emot i fallet – mer än vi anhöriga”

Men Riksförbundet FUB, som är en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning, anser inte att det är lagen det är fel på – utan handläggningen.

– Man har gjort så stora hål i det här nätet som ska fånga upp människor att många ramlar ur nätet. Och ingen tar emot i fallet – mer än vi anhöriga, säger Elisabeth Ingvarsson som är rättsombud på FUB.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har reagerat på rapporten från ISF.

– Det finns stora problem i både myndighetshantering och i hur regeringen lyckas styra Försäkringskassan, säger Ida Gabrielsson (V), riksdagsledamot som sitter i socialutskottet i riksdagen.

– Så här stramt ska det inte vara. Det här försätter människor i en helt orimlig livssituation, säger Julia Kronlid, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna som sitter i socialutskottet i riksdagen.

Positiva till lagändring

Men båda partierna ställer sig även positiva till en lagändring som gör reglerna mindre restriktiva.

– Jag är beredd att lyfta stora lagändringar redan nästa vecka om något annat parti är berett att haka på, säger Ida Gabrielsson (V).

– Ja vi ställer oss positiva till en sådan lagändring. Vi har ju föreslagit lagändringar i övrigt inom sjukförsäkringen för att förhindra att man ska jämföras mot fantasijobb inom sjukpenningen. Det är väl rimligt med sådana förändringar även inom aktivitetsersättningen, att det ska vara riktiga jobb man bedöms emot, säger Julia Kronlid (SD) till SVT Nyheter.

”Hänvisades till jobb som inte fanns”

Riksförbundet FUB skriver i ett uttalande bland annat att de i ”flera år påtalat att Försäkringskassans agerande kring indragna aktivitetsersättningar fullständigt omkullkastar livet för unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning”.

– Rapporten från ISF ger en mycket utsatt grupp och deras anhöriga rätt i uppfattningen att Försäkringskassans beslut om aktivitetsersättning alltför ofta är dåligt underbyggda, svårbegripliga och oförutsägbara, skriver intresseorganisationen FUB till SVT Nyheter.

ISF pekar i sin rapport på att det är signaler från regeringen som lett till att fler blir av med sin aktivitetsersättning.

– Att dessa signaler ledde till att unga människor med intellektuell funktionsnedsättning hänvisades till jobb som inte fanns, till försörjningsstöd som sin livsinkomst och till smärtsamt utanförskap är inget annat än ett enormt politiskt misslyckande.  Vi på Riksförbundet FUB har sett dessa konsekvenser på nära håll, skriver FUB.

Här är några av reaktionerna efter reportagen:

”När man sitter där och lyssnar på varför Försäkringskassan avslår så känns det som att de i princip friskförklarar min son från hans autism. Jag sköter det mesta åt honom när de gäller myndigheter och som situationen ser ut idag är det helt omöjligt för honom att få ett jobb. När jag frågade hur han ska försörja sig fick jag till svar att han får söka socialbidrag. Är det så Sverige fungerar idag?

”Det är alltid olika läkare och den här läkaren skrev ett intyg som inte alls beskriver allvaret i mina problem och innehåller saker jag inte ens har sagt. Jag antar att läkaren blandar ihop mig med en annan patient, men jag får ingen ny bedömning. Jag känner mig totalt maktlös.”

Vi upplever att vi blir väl bemötta. Försäkringskassan har följt upp regelbundet och kallat till möten med Arbetsförmedlingens avdelning för funktionsnedsatta. Jag tycker att systemet fungerar väl för oss.”

”Tack för ert reportage om Daniel och hans förlorade aktivitetsersättning. Viktigt att dessa frågor belyses av media. Jag har själv en son med autism.”

”Min sons öde i korta drag: Han har haft aktivitetsersättning sedan han var 19 år. Han blev lovad fortsatt aktivitetsersättning i två år. Då drog Försäkringskassan in hans aktivitetsersättning. Men efter att jag hade bråkat blev han beviljad aktivitetsersättning igen. ”

”Tack för att ni skriver om detta. Jag har erfarenhet av Försäkringskassan eftersom min syster är mycket sjuk.”

”Plötsligt fick jag avslag från Försäkringskassan, fick låna pengar från familjen för att klara mig ekonomiskt, jag har tre barn. Jag känner mig depserat.”

”Jag har själv en son med funktionsnedsättning och vi blev av med vårt ekonomiska stöd men vann i hovrätten efter ett år. Men nästa år blir vi av med allt igen. Vi känner oss så otroligt hjälplösa men när vi ser era reportage om alla som är i vår situation blir vi så rörda och berörda.”

”Jag vill tacka er på SVT för det lysande arbetet med att belysa frågan om aktivitetsersättning för nedsatt arbetsförmåga. Vi har just gått igenom detta med vår son som har en linddrig utvecklingsstörning.”

”Det här är vardag för så många! Under flera år så hade jag arbetspraktik efter arbetspraktik men fick en liten summa. 137 kronor per dag. Så jag fick ändå söka socialbidrag.”

”Jag har själv överklagat min sons beslut tre gånger och skickat in nya läkarutlåtanden, men de anser fortfarande att han nu helt plötsligt ska kunna jobba. Han är 28 år och har haft aktivitetsersättning sedan han var 19 år. Vem vill anställa någon som aldrig jobbat?

”Glappet mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och sjukvården är stort och svart. I det glappet ramlar den sökande ner, med hela sin sköra vardag. Det är kuslligt. Just därför: Tack för att ni vänder ljuset mot de långa korridorerna där människan så lätt blir ett nummer.”

”När ska Försäkringskassan utredas i grunden och få nya direktiv från Regeringen? Jag fattar inte att deras härjningar får fortgå.”

Daniel i reportaget jobbar, men ändå ska han alltså inte få lön för det? Medan andra som aldrig jobbat en dag i Sverige kan ta ut tusentals kronor i diverse bidrag varje månad.”

”Vill vi verkligen vara ett land där de som bäst behöver stöd ska överges?”

”Återigen ska det slå mot svaga grupper i samhället . Varför? Det är kränkande för familjer som redan har det jobbigt med att stötta någon med behovet av stöd. Skärpning alla beslutsfattare!

”Vissa verkar tro att vi skulle vara ett föredöme gällande sjukförsäkringen osv och ifrågasätter hur ett land som Sverige kan ha det så här. Men så här ser det ut i alla länder, som har en motsvarighet till Försäkringskassan. Alla människors behov kan omöjligen tillgodoses.”

Ansvariga är majoriteten i riksdagen som röstar ner förslag till förändring. Alliansen införde försämringen, och idag röstar de konservativa tillsammans med SD fortfarande emot alla förslag till förbättring.”

”Sverige, landet med en av de högsta skatterna i världen, men agerar ättestupa för de svagaste grupperna. Bra jobbat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet