SVT Öst:s reporter Mimmi Moberg rapporterar från rättegången i högskoleligan. Foto: SVT

Fuskrättegången: en betraktelse från åskådarplats

Uppdaterad
Publicerad

Mimmi Moberg

reporter

Jag var på plats i rättssalen och lyssnade till fuskarna. Unga, välklädda och tidigare ostraffade. De drömde alla om att studera till åtråvärda yrken som läkare, jurist och tandläkare. För att nå dit var de beredda att fuska.  Några skämdes, andra struntade i att de skulle ta en utbildningsplats från någon som ärligt förtjänat den.

”Som du och jag”

Sen var det bröderna från Norrköping och deras pappa – till synes helt vanliga människor som du och jag. Samma sak med 21-åringen från Lund, även han såg ut och agerade som precis vilken medelklassungdom som helst. I pauserna under rättegången småpratade vi vid kaffeautomaten och jag slogs av de var så långt ifrån min stereotypa bild av en brottsling som går att komma.

Högskoleprovsfusket

Men de var inte vilka som helst. 21-åringen, som kommit i kontakt med bröderna via Flashback och blivit delaktig i ligan, hade till exempel grävt ner 1,6 miljoner i trädgården och dömdes idag till 3,5 års fängelse.

Långa straff

För bröderna som på ett mycket förslaget sätt startat och drivit verksamheten väntar nu sex, respektive fem år bakom lås och bom. De 23 fuskarna däremot får fortsätta sitt liv i frihet. Tingsrätten ansåg att de skulle dömas till dagsböter och villkorlig dom. Ännu pågår ärendet hos UHR där fuskarna kan komma att stängas av från högskoleprovet i två år. En tidigare överåklagare jag talade med tyckte de skulle stängas av från universitet- och högskolestudier på livstid. 

Avskräckande exempel

Fusk, precis som dopning, väcker känslor och åsikterna kring hur hårt fuskarna ska straffas går isär. Förhoppningsvis kan den här domen bli ett avskräckande exempel för kommande fuskare och sannolikt ändras rutinerna vid provskrivningstillfället för att ytterligare försvåra för dem med oärliga intentioner.

Än är inte sista ordet sagt i detta ovanliga mål. Allt talar för att domen överklagas till Hovrätten. Kanske går det ända upp i Högsta domstolen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet